FILIP FILIPOVIĆ: Nagrađen sam ja, ali nagrada pripada svima

S. Milošević

FOTO: waterpoloserbia.org

Evropska federacija vodenih sportova (LEN) proglasila je kapitena vaterpolo reprezentacije Srbije Filipa Filipovića za najboljeg igrača Evrope u 2016. godini.

On je bio najbolji igrač i 2009. i 2014. godine, a izabran je sa 73,3 odsto glasova. U konkurenciji za najboljeg vaterpolistu Evrope bili su još Andrija Prlainović, Branislav Mitrović, Darko Brguljan i Marko Bijač.

Vaterpolo reprezentacija Srbije je u 2016. osvojila tri zlata. Najpre na Evropskom prvenstvu u Beogradu, zatim u Svetskoj ligi u Kini, a na kraju i na Olimpijskim igrama u Riju. Filipović je u Brazilu bio član idealne postave i najbolji strelac, zajedno sa Giljermom Molinom. Takođe, on je proglašen za najboljeg igrača turnira u izboru novinara. Na kraju godine kapiten reprezentacije je proglašen za najboljeg sportistu Srbije u 2016. godini, u izboru Olimpijskog komiteta Srbije, kao i za najboljeg vaterpolistu sveta u izboru američkog magazina Swimming World

U intervjuu za „Aferu“ Filipović priznaje da je zadovoljan priznanjem od strane LEN-a, ali kao skroman dečko isto ga deli sa saigračima, stručnim štabom, kao i svima onima koji su doprineli uspesima vaterpolista.

Koliko Vam prija ovo treće po redu priznanje za najboljeg igrača Evrope?

-Ovo je još jedno priznanje i potvrda kvaliteta ove generacije. Presrećan sam što sam njen deo. Imam dovoljno godina i iskustva da mogu da kažem da mi zaista prija. Ovo priznanje došlo je kao velika potvrda dugogodišnjeg rada i u reprezentaciji i u klubu, pravi je znak od ljudi koji prate i vrednuju taj sport da ono što radim, radim na pravi način. Da li je najbolje ili nije neću o tome da sudim, ali tako je odlučeno.

Ko je sve zaslužan za ovo priznanje?

– Izbio sam u prvi plan i izdvojio se u igri, ali vaterpolo je timski sport i u stvari su me izdvojili reprezentacija i klub. Njima sam najviše zahvalan i ovog puta, kao i protekla dva. Bez njih ništa ne bih mogao da postignem u karijeri. Nagrađen sam ja, ali nagrada pripada svima

Olimpijski komitet Srbije proglasio vas je za najboljeg sportistu Srbije 2016, američki magazin Swimming World za najboljeg vaterpolistu sveta, a novinari za najboljeg igrača Olimpijskih igara u Riju 2016. Šta Vam znače ta priznanja?

-Ova priznanja su još jedan dokaz kakve smo rezultate ostvarili u prošloj godini i ne pripadaju samo meni već svima nama. Da nije bilo njihovog velikog doprinosa, ni ja ne bih mogao da pružam dobre partije.

U čemu pronalazite motivaciju za uspeh i nastavak uspeha?

– Šampion se postaje i ostaje. Svaki ulazak u bazen je novi izazov i inspiracija da pokažeš koliko znaš o igri koju voliš. Vaterpolo sam zavoleo, postao je deo mene, moj život. I posle svega što sam osvojio i dalje volim da igram i uživam u njemu. Ponekad nam posle svakog osvojenog trofeja izgleda kao da je došlo do nekog malog zasićenja, ali znajući koliku radost pobede donose nama i našim navijačima, motiva sigurno neće nedostajati ni na predstojećim takmičenjima.

Koliko je najboljim vaterpolistima Srbije teško da se izbore sa pritiskom jer ste navikli naciju na medalje?

-Ako je iko navikao na pritisak, onda su to vaterpolisti. Svake godine kada krećemo u novu sezonu očekuje se zlatna medalja, u protivnom ne moramo ni da se vraćamo. Možemo i autobusom nazad i tako. Navikli smo na to i, hvala bogu, evo u većini slučajeva smo dolazili sa odličjima. Mnoge druge daleko razvijenije zemlje su srećne ako uđu u prvih pet ili ako uzmu vajl kard za naredno takmičenje. Kod nas se ceni zlato i samo zlato.

Pobednike vole svi jer se kroz njih identifikujemo i osećamo ponosnim zbog toga što čine za našu zemlju. Mi smo odavno savladali taj strah od neuspeha i zasada te uspehe delimo sa našim narodom. Naravno, sport se sastoji iz pobeda i poraza i do sada smo, uz podršku u najtežim trenucima, stizali do najboljih rezultata i postajali olimpijski, svetski, evropski šampioni. Ono u šta zaista ne želim da verujem jeste da bilo ko u našoj zemlji može da osudi ili kaže išta loše za naše sportiste koji su nas obradovali toliko puta i koji ovu zemlju predstavljaju u najboljem svetlu. Sport je najveći ponos ove zemlje. Ako hoćete tako, naš najbolji proizvod. Treba da smo ponosni i u pobedi i u porazu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *