Putin: Rusija će dozvoliti olimpijcima da učestvuju na ZOI!

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će njegova vlada dozvoliti ruskim sportistima da učestvuju kao neutralni takmičari na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, u Južnoj Koreji.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) suspendovao je juče Rusiju sa predstojećih Igara u Pjongčangu posle dokaza o sistemskom dopingu na Igrama u Sočiju 2014. godine. MOK namerava da pozove takmičare iz Rusije u individualnim sportovima da učestvuju pod olimpijskom zastavom, navodi Asošiejted pres.

U odluci objavljenoj svega 66 dana pre početka ZOI, MOK je naveo da je Olimpijski komitet Rusije suspendovan, ali da će Rusi na Igrama moći da se takmiče u individualnim sportovima kao neutralni takmičari, pod nazivom „Olimpijci iz Rusije“, bez državne zastave i himne.

Putin je u televizijskom obraćanju, posle objave da će se ponovo kandidovati za predsednika Rusije, naveo da ruske vlasti „bez ikakve sumnje neće proglasiti bilo koji oblik blokade“ učešća ruskih sportista.

Nećemo blokirati učešće naših olimpijaca, ako bilo ko od njih želi da se takmiči kao pojedinac. Oni se za ta takmičenja pripremaju tokom cele karijere i za njih je to veoma važno – rekao je Putin.

On je dodao da Rusija i dalje ne prihvata optužbe da je organizovala sistem dopingovanja tokom ZOI u Sočiju i nazvao odluku MOK nepoštenom „kolektivnom kaznom“.

Putin je kazao da nema nikakve sumnje da je ta odluka politički motivisana, preneo je Frans pres.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *