O NJEMU SE PRIČA! PAOK-ov gazda je Rus, ima čin majora i veliki je Putinov prijatelj!

Grčki fudbal je u ogromnom problemu usled dešavanja u finišu borbe za titulu. Utakmice se prekidaju, a šokantne scene stigle su iz Soluna prilikom prekida meča PAOK-AEK. Vlasnik „crno-belih“ Ivan Savidis je na teren uleteo sa pištoljem za pojasom i napao je sudije.

Sve je počelo krajem februara kada su navijači PAOK-a pogodili trenera Olimpijakosa Garsiju i „crveno-beli“ iz Pireja su dobili meč službenim rezultatom (0:3).

Takav ishod je udaljio solunske „crno-bele“ od titule i protiv AEK-a su postigli gol za 1:0 pred sam kraj, ali je pogodak poništen zbog ofsajda koji nije postojao.

To je bio okidač za novu dozu nereda u grčkom fudbalu, a u centru pažnje našao se vlasnik PAOK-a Ivan Savidis. Zajedno sa obezbeđenjem pokušao je da se obračuna sa sudijama koje su oštetile njegov tim. Utrčali su i navijači, on se nervozno šetao terenom stadiona „Tumba“ sa pištoljem oko struka i u nekoliko navrata je krenuo rukom ka njemu.

Scena dovoljno zastrašujuća i svakako joj mesto nije u sportu, već u akcionom filmu, pa je obišla planetu. Zato je i stao fudbal u Grčkoj, a Savidis? Recimo je da čovek sa burnom „karijerom“.

Rođen je 1959. godine u SSSR, današnjoj Gruziji i trenutno zauzima čak 30. mesto na listi najbogatijih Rusa. Vrednost njegovog bogatstva procenjuje se na oko 750 miliona dolara. Od malena je bio problematičan, sa 14 godina je pobegao od kuće u Rostov (kasnije bio predsednik FK Rostov od 2002. do 2005. godine) i preživljavao tako što je danju uzgajao i prodavao duvan. Paralelno je i studirao, pa je postao doktor nauka, ali mu je duvan ostao osnovna delatnost.

Zato sada njegova firma godišnje proizvodi 30 milijardi cigareta, a na rast njegove imperije uticalo je i prijateljstvo sa Vladimirom Putinom.

Ono doseže dotle da Savidis, koji je u vojsci došao do čina majora, ruskoj armiji svake godine pokloni milijardu cigareta. Ujedno, u političkom životu bio je deo Zakonodavnog odbora Rostovske oblasti od 1998. do 2003. godine, a u državnoj Dumi od 2003. kao deo Putinove partije do 2011. godine.

Kontroverzni vlasnik PAOK-a ima grčko poreklo i u zemlji predaka je rešio da proširi biznis. Sada poseduje luku, gradske kvartove, luksuzne delove uz obalu, skladište duvana, fabriku mineralne vode, lanac luksuznih hotela, kao i televiziju i dnevne novine… Solunski klub, koji je bio u bankrotu, kupio je 2012. godine i bez problema otplatio dug od 11 miliona evra.

U Grčkoj ga gledaju sa poštovanjem, jer je sa ulaganjem u ovu državu počeo kada je bila u najtežim trenucima finansijske krize. Ipak, očito da Savidis i te kako ume da pretera i pitanje da li će i kako uopšte biti sankcionisan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *