Miroslav – Muta Nikolić: Ovo je godina za preživljavanje

S. Milošević

FOTO: KKPARTIZAN.RS

Posle 19 godina Miroslav – Muta Nikolić se vratio na klupu košarkaša Partizana. Iskusni stručnjak je potpisao trogodišnji ugovor sa crno – belima , a već na samom početku je suočen sa mnogim problemima, od finasijskih do onih vezanih za odlazak i angažovanje novih košarkaša.Muta ne bi bio to što jeste da se hrabro ne hvata u koštac sa problemima, ali ujedno apeluje na strpljenje, jer smatra da je ovo godina za preživljavanje Partizana.

Sigurno da ste bili upoznati sa situacijom u Partizanu, koja nije ni malo ružičasta, zbog čega ste se odlučili da preuzete kormilo crno – belih u takvoj situaciji?
-Sigurno zbog novca- ne. Da ima novca, mene Partizan ne bi angažovao. I to je istina. Partizan sam prihvatio jer želim da mu pomognem. U principu, nešto sam uradio u košarci do sad i to iskustvo želim da prenesem.Pokušavam da se iščupamo iz teške situacije. Ogroman je teret na meni. Videćemo kako će to izgledati. U svemu ovome ja nisam bitan, mogu da odem za mesec, dva, godinu, tri, ali bitno je da nešto učinimo za Partizan.

Da li ste po dolasku u klub imali na umu recept koji ste koristili kada ste prvi put vodili ekipu Partizana?
-Naravno!. Da spustimo cenu ugovora, napravimo dobru kombinaciju telentovanih mladih i proverenih iskusnih igrača. Mladim igračima Partizan treba da bude odskočna daska za odlazak u inostranstvo i finansijsko obezbeđenje. Kao trener sam tu da ih obučim, da napreduju i razvijaju se. To sam uostalom radio u svim klubovima koje sam trenirao. To je zdrava priča, jer nemamo drugog načina da se oporavimo krenemo napred.

Recept je dobar, ali problema je mnogo da bi isti uspeo. Hajde da krenemo redom,prvo, odlaskom Nikole Pekovića Partizan je ostao bez predsednika kluba. Kako da funkcionišete u takvoj situaciji?
-Ima ko brine o tome. Ko će biti predsednik nije mi preterano važno, meni je bitnije da mi veruje i da uradi ono što mu predložim.

Kasa prazna, dugovi moraju da se vraćaju. U kolikoj je finansijskoj dubiozi Partizan?
-Verujte mi na reč da ne znam koliki je klupski dug, niti je to deo mog posla. Ja sam trener I želim da u tom delu pomognem Partizanu. Drugi vode brigu o finansijama.

Igračima se duguje,mnogi traže novu sredinu, kako zaustaviti odliv igrača iz Partizana?

-Zaista ne znam kakvo je stanje sa igračima koji imaju ugovor sa Partizanom. Čim se igraču duguje novac on je slobodan. Videćemo ko je od njih spreman da ostane, a ko želi da ode. Onim što ostaju obećavam kvalitetan rad iz kojeg će proisteći rezultat.

Sa druge strane prazna kasa je kočnica za angažovanje željenih pojačanja?

-Sve ono što želiš da napraviš nisi u stanju. Svi nas poklapajs i miniraju velikim ciframa ugovora koje mi u ovom trenutku ne možemo da platimo, a verujte mi na reč da to igrači koje sam pikirao u ovom trenutku ne zaslužuju. E, kad nešto urade, onda svaka čast. Želeo sam da okupim mladu ekipu, da imamo talente, a male ugovore, pa da sa njima napravimo “bum”. Drugačije ne mogu da se ponašam Međutim većina mladih igrača koje sam želeo angažovati imaju neke “kombinacije”.Ja sam tu totalno nemoćan.. Ovde vladaju moćnici koji se plaše da ne napravimo nešto u Partizanu pa nas brzo blokiraju.Ugovore koji neki klinci potpisuju a još ništa nisu postigli u Evropi su nerealni, ali eto neki klubovi da im ime ne pominjem spremni su to da rade kako bi nam napakostili jer znaju u kakvoj se situaciji nalazimo.Nije kolegijalno, nije gospodski, gde je tu poštovanje? Tu sam razočaran.I neka idu deca kod onoga ko može da im plati. Više sam razočaran u menadžere?

Zbog čega?

– Oni guraju priču onako kako žele. Misle da je neko za Partizan, a taj nije ni za nižerazredni klub. Sada menadžeri mešetare, dižu cenu da bi uzeli što veći procenat. Roditelji traže novac. Mediji broje o navodnim pojačanjima. Onda te zavlače po nekoliko meseci. Da skratim priču o menadžerima jer su gamad i namnožilo ih se mnogo tako da ne znam s kim razgovaram kad me pozovu.

Kako stvari stoje Vaša varijanta “A” za sada nema prođu. Postoji li varijanta “B” bar što se tiče angažovanja igrača?.
-Uvek imam rezervnu varijantu. Moramo da dovedemo igrače strance koji su jeftini. Znam koji je dobar igrač, ali to treba da se plati. Mi ne možemo da obećamo 10.000 evra mesečno, već tri, četiri hiljade, pa da u hodu rešavamo probleme.

Kada posle svega čuvenog podvučemo crtu, šta navijači i simpatizeri Partizana treba da očekuju u narednom periodu?
-Imam pobednički mentalitet. Takav sam, o tome učim i igrače. Ali treba biti realan.
Partizan prve godine treba da se konsoliduje da postavi sistem, selektira tim, a druge pokuša da napravi rezultat. Svi, navijači, novinari, igrači treba da veruju u to i pokažu strpljenje.. Nadam se da shavtate u kakvoj se situaciji Partizan nalazi, pa da ovu godinu preživimo kako god. Zato će ova godina biti godina preživljavanja. Borimo se da spasimo klub. Znate novca nema i on o što eventualno pristigne, to ide na stare dugove koje ja nisam napravio. Ni te nerealne ugovore koje su imali igrači. Idemo polako, napravićemo nešto. Nećemo propasti. Apelujem na strpljenje.

U potpunosti Vas razumem, ali navijači Partizana su navikli na trofeje i pobede, pa ne znam kako to njima objasniti?
-Molim ih da prve sezone budu realni i strpljivi. Prvi sam koji sanja pehare i pobede, ali sam siguran da ćemo uvek i na svakom mestu dati maksimum. Važno mi je da naši navijači shvate šta ja radim i da sam nemoćan u dovođenju igrača koje sam želeo. Drugi znaju koga sam sve želeo, ali šta mogu da činim kada nas poklapaju sa tri puta većim ugovorima. Dakle, još jednom ponavljam, apelujem na strpljenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *