VEŠTI KAO I NA TERENU: Kako fudbalske zvezde „driblaju“ poreske organe?

Oni su majstori driblinga na zelenom tepihu, ali ništa manje nisu veštiji u „driblanju“ poreskih organa. Međutim, zahvaljujući medijima ovom drugom vidu driblinga, izgleda, dolazi kraj. Naime,Fudbal liks (fudbalska verzija Vikiliksa), Špigl, portugalski Ekspres i britanski Sandej Tajms ujedinili su se u nameri da razotkriju sve tragove “prljavog” novca u evropskom fudbalu, u koje su umešane velike evropske zvezde. Ove medijske kuće imaju na raspolaganju 18,6 miliona raznih dokumenata koji sadrže orginalne ugovore fudbalera i tajne anekse, a prve dve zvezde koje su razotkrivene u prljavim transakcijama novca su Nemac Mesut Ozil i as Reala Kristijan Ronaldo.

Ozil je svoje poslovanje vodio preko Ozil Marketinga, a to za to španske vlasti nisu znale sve do leta 2014 godine kada im je postao sumnjiv, pa je dobio poziv od poreznika da im se javi na razgovor , što je on izbegao. Poreznici su ubrzo zatražili njegove orginalne ugovore od Reala i Arsenala. Istragom je utvrđeno da je Nemac izbegavao plaćanje poreza na ime usluga agenata. Poreske vlasti u Španiji su, kako tvrde mediji, od njega zatražile da naknadno plati porez, i to u iznosu od 2.017.152 evra. Osim toga, izrečena je i kazna od 789.963 evra zbog kašnjenja u plaćanju poreza.

On je protiv toga uložio prigovor jer: Ozil je 2010. potpisao šestogodišnji ugovor sa Realom. Real je savetniku Mesuta Ozila, Rezi Fazeliju, garantovao honorar od 1,2 miliona evra za 2011. i 2012. godinu. Kada je Ozil prešao u Arsenal, novi savetnik nemačkog igrača, Erkut Segit, dobio je honorar 1,47 miliona evra koje je trebalo platiti do septembra 2013.  Prema mišljenju španskih vlasti, Ozil je trebalo lično da „nagradi“ savetnika za transfer, a ne klub. Shodno tome, poreske vlasti ove isplate tretiraju kao svojevrsni „bonus“ za fudbalera, koji je on morao da prijavi poreskim organima.

Takođe postoje malverzacije koje je Ozil vršio u isplatama prema svom ocu, a i tom prilikom je izbegavao plaćanje poreza.. Ono što je najzanimljivije Mesut Ozil u Arsenalu zarađuje 10.2 milion evra godišnje, da ima zagarantovanih 1,8 miliona evra za plasman u grupnu fazu LŠ i da je dobio 1,2 miliona evra na ime potpisa ugovora.

I Ronaldo zna gde su Devičanska Ostrva

Višestruki nosilac titule najboljeg fudbalera sveta, Portugalac Ronaldo, iz madridskog Reala je, sudeći prema onome što je do sada objavljeno, do pre dve godine koristio „usluge“ jedne lažne kompanije ( poštanski sandučić“) na Karibima gde su odlazili njegovi prihodi od reklama. Na taj način Ronaldo je gotovo u potpunosti izbegao plaćanje poreza.Ronaldo je, kako se piše, pre nekoliko godina unapred prodao svoja reklamna prava do 2020. dvema lažnim firmama na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Prihod – radilo se o oko 75 miliona eura – završio je na jednom Ronaldovom računu u jednoj švajcarskoj privatnoj banci. Kompletni prihod je on nakon toga deklarisao u poreskoj godini 2014. – zato što je te godine isticala poreska privilegija koju je imao (na plaćanje smanjenog poreskog opterećenja). Ustvari, Ronaldo nije prijavio dobit od 150 miliona evra koje je sakrio na račune drugih ofšor kompanija u Irskoj i Švajcarskoj. Saučesnik u skrivanju novca bio mu je agent Žorž Mendeš koji je ujedno i Žoze Murinju (12 miliona evra), Hamesu Rodrigesu, Fabiu Koentrau,Radamelu Falkao, Pepeu I Rikardu Karvalju, pomagao u skrivanju novca na tajnim računima.

Zbog utaje poreza već su osuđeni Lionel Mesi, Havier Maskerano, Neimar, Samuel Eto, a sudski postupci su još u toku.

Mesi ga baš zamesio

U optužnici protiv Mesija stoji da je zajedno s ocem utajio, odnosno oštetio španski budžet za više od četiri miliona evra u razdoblju od 2007 do 2009 godine. Podsetimo Mesijev otac Jorge osnovao je mrežu lažnih firmi u Urugvaju; Belizeu, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji kako bi od šapanskih poreznika prikrio određene sponzorske prihode S obzirom na to da su Lionel Mesi i njegov otac Jorge dobili zatvorsku kaznu manju od dve godine, a pre nisu kažnjavani, izbeći će odlazak u zatvor. No zato moraju da plate četiri milona evra novčane kazne!

FOTO: Goal.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *