FIFA RIGOROZNA: Naplaćuju nam od Gavrila Principa pa do Kosova

FUDBALSKI savez Srbije moraće FIFA da plati i za Gavrila Principa! Jer, prema saznanjima „Novosti“, delegat utakmice u kvalifikacijama za SP Austrija – Srbija, koja je odigrana u Beču 6. oktobra, prijavio je, između ostalog, da je na tribini sa našim navijačima video šest transparenata sa likom Srbina koji je optužen za atentat u Sarajevu 1914. na Franca Ferdinanda, austrijskog nadvojvodu, što je registrovano kao neukusna politička konotacija na događaje pred Prvi svetski rat.

Takođe, za FIFA su problematične bile i parole „Kosovo je Srbija“, što bi moglo da bude i veliki problem za vreme Mundijala 2018. Jer, ako je Krim Rusija, onda je valjda i Kosovo – Srbija. To će danas reći svaki prolaznik na Terazijama, na Crvenom trgu, na bilo kojoj navijačkoj tribini u Moskvi, Beogradu, Kazanju, Kragujevcu, Sočiju, Nišu…

Ako čitate ovih dana šta UEFA misli o ovoj paroli, reklo bi se da u Nionu nemaju ništa protiv. Ako čitate šta FIFA misli o istoj paroli, u prevodu to znači: kazna od 210.500 švajcarskih franaka! To misle u Cirihu gde je sedište svetske „kuće fudbala“ i veliko je pitanje kako tako različito razmišljaju na razdaljini od 210 kilometara…

FIFA je pre dva dana kaznila Fudbalski savez Srbije za prestupe navijača na mečevima sa Republikom Irskom, Austrijom, Velsom, Moldavijom i Gruzijom u Beogradu, ali i najtežom globom (90.000 „švajcaraca“) za incidente pre i posle meča sa Austrijom u Beču

Kako „Novosti“ saznaju, u čak četiri od ovih šest mečeva su delegati FIFA i agenti FARE prijavljivali navijače „orlova“ zbog uzvikivanja parole „Kosovo je Srbija“, što se prema Disciplinskom pravilniku svetske „kuće fudbala“ smatra direktnim mešanjem politike i fudbala gde je, prema tom istom pravilniku „nulta tolerancija“ za ovakve incidente. Slično je dokazala i UEFA kada je albanski Skenderbeg pre samo dve nedelje „ohladila“ kaznom od 70.000 evra i mečom bez publike zbog uzvikivanja nacionalističkim parola protiv Srba i Srbije na utakmici sa Partizanom.

Međutim, nije poznato kako će FIFA stati na put navijačkom zanosu sledeće godine na Mundijalu u Rusiji kada, na primer, udruženim snagama na nekoj od tribina Srbi i Rusi počnu da kliču Krimu i Kosovu…

– U FIFA su izričiti: politici i političkim parolama nema mesta na tribinama. Na prvom pokušaju to može da prođe sa upozorenjem, ali već na nekom sledećem ide drakonska kazna. Poenta je u dobroj edukaciji navijača i konstantnom upozoravanju na moguće posledice – kažu nam u Fudbalskom savezu Srbije.

Ako su iz Niona (UEFA) posle revanša Partizan – Skenderbeg možda i poručili da patriotska parola i nije prekršaj, iz Ciriha (FIFA) je poruka više nego jasna: Na Mundijal krenite bez politike!

KATALONIJA – MNOGI se pitaju, kako je moguće da UEFA ima sluha za političke parole navijača Barselone o tome kako „Katalonija nije Španija“. Međutim, poslednji događaji na Iberijskom poluostrvu su pod posebnom lupom i na mečevima Barse u Ligi šampiona, pa je i protiv ovog kluba podneto nekoliko prijava zbog separatističkih parola.

 

SPEC. VN
FSS kaznu FIFA mora da uplati u što kraćem roku, ali će nagradu za plasman na Mundijal dobiti možda tek tokom leta 2018. godine.

PRIJAVE FIFA PROTIV FSS
1. SRBIJA – R. IRSKA (5. 9. 2016): kašnjenje početka utakmice više od jednog minuta – samo upozorenje.
2. SRBIJA – AUSTRIJA (9.10. 2016): kašnjenje početka prvog i drugog poluvremena, zauzeti prolazi na stepeništima, ubacivanje predmeta na atletsku stazu – 8.000 švajcarskih franaka.
3. SRBIJA – VELS (11. 6. 2017): zauzeta stepeništa, ubacivanje predmeta, političke parole „Kosovo je Srbija“, homofobično vređanje sudije iz Porugalije, transparent na severnoj tribini sa likom Nikole Kalabića – 22.500 „švajcaraca“.
4. SRBIJA – MOLDAVIJA(2. 9. 2017): zauzeta stepeništa, političke parole „Kosovo je Srbija“, diskriminatorski transparenti – 20.000 franaka.
5. AUSTRIJA – SRBIJA (6.10. 2017): loše organizovan dolazak gostujućih navijača, paljenje i ubacivanje pirotehnike na atletsku stazu, politička parola „Kosovo je Srbija“ – 90.000 „švajcaraca“.
6. SRBIJA – GRUZIJA (9.10. 2017): politička parola „Kosovo je Srbija“, ubacivanje predmeta na teren, zauzeta stepeništa – 70.000 švajcaraca.
UKUPNO: 210.500 švajcarskih franaka

„Novosti“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *