Krstajić i Tadić poručuju: Na pobedu u svakom meču

Reprezentacija Srbije u petak, 10. novembra (12.30h po srednjeevropskom vremenu) igra prvu od dve utakmice na azijskoj turneji, a rival je Kina u Gvangžou. Neposredno uoči poslednjeg treninga pred brojnim predstavnicima domaćih medija, bili su vršilac dužnosti selektora Srbije Mladen Krstajić I fudbaler Dušan Tadić.

Domaće novinare interesovalo je koliko srpski selektor poznaje reprezentaciju Kine, odnosno šta očekuje od ovog duela.

“Reprezentaciju Kine zaista poštujem. Kina se nalazi u velikoj ekspanziji što se tiče kvaliteta lige, klubova i same reprezentacije. A kada se radi o taktici, pripremamo se za ovaj meč kao i za svaki drugi. Respektujemo Kinu kao protivnika, gledali smo neke njihove susrete i spremno dočekujemo ovu utakmicu.” – istakao je Mladen Krstajić.

Kineski mediji bili su spremni i za Dušana Tadića. Znaju da je već dolazio u Kinu, kao i da bivši Tadićev saigrač iz Sautemptona igra danas u kineskom šampionatu. Zanimalo ih je, ipak, njegovo poznavanje prilika u kineskom fudbalu, kao i očekivanja pred sutrašnji duel?

“Da, bio sam ovde 2008. na Olimpijskim igrama u Pekingu, takođe u Šangaju i Čen Čungu. Bilo je to divno iskustvo i uživao sam dosta. A Graciano Pele je moj dobar prijatelj, stalno smo u kontaktu. Znam da kineski fudbal raste svake godine i da dovodite mnogo dobrih igrača, liga vam je sve jača, fudbal kvalitetniji, bolji. Mislim da je sve to veoma dobro za vašu zemlju.”

Kinezi su rekli Mladenu Krstajiću da znaju da jedan od srpskih reprezentativaca igra u kineskoj ligi (Nemanja Gudelj), a voleli bi da se upoznaju kako ga naš selektor priprema za utakmice reprezentacije, kao i da li će njegovo iskustvo igranja u Kini doprineti u pripremama za predstojeću utakmicu?

“Što se tiče Gudelja mislim da je pravi igrač, karakter koji je pokazao kroz utakmice za reprezentaciju govori da prezentuje Srbiju na pravi način u Evropi i svetu. Uvek je bio na raspolaganju reprezentaciji i uvek se dobro ponašao. On je jedan od igrača koji je pokazao kako treba da se pojedinac odnosi prema obavezama u klubu i reprezentaciji.“

Kinezi su istakli i ulogu Dragana Stojkovića Piksija u kineskom fudbalu, a za komentar su pitali srpskog selektora.

“Imao sao sam prilike i da igram sa Draganom Stojkovićem u reprezentaciji kada sam počinjao. On je legenda srpskog fudbala, veliko ime kao igrač i kao trener. Pričali smo o utakmici koja nas očekuje, rekao mi je mnogo lepih reči o kineskoj reprezentaciji, istakao da je veoma zadovoljan boravkom u Kini.”

Dušan Tadić je potom izneo svoja očekivanja pred prvi od dva meča na azijskoj turneji.

“Idemo na pobedu kao u svakoj utakmici, istovremeno i da se prilagodimo zahtevima selektora pošto ćemo igrati u drugačijem sistemu. Jednostavno da pokušamo da prihvatimo što je brže moguće neke stvari. Kina kao protivnik? Mislim da su brzi i hitri, međutim i nisu dovoljno taktički obučeni. Vodi ih veliki trener, Marčelo Lipi, ali pokušaćemo da ostvarimo pobedu iako se radi o prijateljskoj utakmici.” – rekao je Dušan Tadić.

Nekad SFR Jugoslavija, zatim SR Jugoslavija, odnosno Srbija i Crna Gora, zabeležili su četiri duela sa selkcijom Kine. Naše tri pobede i remi su uvod u peti meč, prvi put pod imenom Srbija. Od poslednjeg meča sa Kinom prošlo je 12 godina. Selektor je tada bio Ilija Petković, reprezentacija Srbije i Crne Gore pripremala se za Prvenstvo sveta u Nemačkoj. Pobedili smo 2:0 a golove su postigli Nenad Đorđević i Nikola Žigić.

Izvor: FSS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *