FUDBALERIMA JAČAJU „RADNIČKA PRAVA“: Platu na vreme, ili doviđenja!

Svetska fudbalska federacija (FIFA) i međunarodni sindikat profesionalnih fudbalera FIFPro potpisali su sporazum, koji je u fudbalskoj javnosti okarakterisan kao najvažniji još od Bosmanovog pravila iz 1995. godine.

Sporazum je potpisan u cilju osnaživanja saradnje ove dve organizacije i unapređenja rukovođenja profesionalnim fudbalom širom sveta.

Najvažnija odluka, koja je usaglašena ovim sporazumom, tiče se mogućnosti da fudbaleri imaju pravo da raskinu ugovor sa klubom ako im plata kasni više od dva meseca i ako su žrtva uvredljivog ponašanja predstavnika kluba.

Fudbaleri koji se nađu u tim situacijama imaće pravo da traže kompenzaciju od kluba, a ako klubovi to ne poštuju, biće suočeni sa zabranama realizacije budućih transfera

Ovo je važan korak u jačanju “radničkih prava” fudbalera, jer je  u anketi koje je FIFPro sproveo među aktivnim fudbalerima prošle godine, oko 40% njih je reklo da je iskusilo kašnjenje plate, a značajan broj ispitanika je naveo i da ih je klub terao da treniraju odvojeno u nameri da ih „slome“ kako bi pristali na uslove koji su im ponuđeni.

FOTO: Medija Centar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *