Đorđević: Štrajk je jedno od rešenja! Pa, i u NBA je bio “lokaut”!

Selektori evropskih košarkaških reprezentacija našli su se na silnim mukama u prethodnom periodu zbog rata na relaciji FIBA – Evroliga. Većina njih ne može da računa na igrače koji nastupaju u elitnom evropskom takmičenju i trenutno niko ne zna u kakvim će sastavima dočekati 24. novembar i prvi kvalifikacioni termin za Svetko prvenstvo.

Selektor evropskog, svetskog i olimpijskog vicešampiona Aleksandar Đorđević istakao je da bi jedna od opcija, doduše radikalnih, mogao da bude štrajk.

“I u NBA je postojao problem, pa su štrajkovali. Ceo NBA, bio je “lokaut”. Ne vidim razlog zašto se tako nešto ne uradi ako svima nama ne odgovaraju neke stvari, ni FIBA, ni Evroligi, reprezentacijama, selektorima, predsednicima saveza… Izvolite, sedite, pa se dogovorite, ima načina kako da se dođe do najboljeg mogućeg sistema takmičenja. Mislim da u ovom trenutku to nije slučaj.” – rekao je Đorđević za “Blic”.

On smatra da je kontraproduktivno da sada svaki savez ponaosob iznosi stav, već da mora da se formira neka vrsta zajedničkom fronta.

“Potrebno nam je razumevanje klubova, želja igrača i pre svega razumevanje za ovu situaciju koja po mom mišljenju nije dobra, ali na nju moramo da gledamo dublje, globalno, a ne da se limitiramo i da svako iznosi mišljenje svoje federacije, reprezentacije ili lično… Nego da sve federacije sednu, donesu zajedničko mišljenje i svima nam pokažu kojim pravcem treba da ide košarka i takmičenje između nacionalnih selekcija, jer je to jedini pravi način.”

Srbija u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. godine igra u grupi sa Nemačkom, Gruzijom i Austrijom.

“Nema izgovora, moramo da izbacimo spisak iako niko ne zna kako će to da izgleda. Moramo okupiti najbolju moguću ekipu, pripremati se kako za prvu utakmicu protiv Austrije, tako i za drugu sa Gruzijom. Ima momaka koji će doći, odazvati se, s kojima treba da napravimo dobru igru i onda doći do rezultata, jer sada igra nije toliko bitna koliko rezultat.” – zaključio je Đorđević.

“Orlovi” će 24. novembra u hali Pionir dočekati Austriju, a tri dana kasnije na istom mestu ugostiće Gruziju.

FOTO: Starsport

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *