Zašto naši fudbaleri u domaćoj ligi deluju drugačije od elitnih evropskih igrača, klubova i liga: Neuredan sportski život uzima svoj danak!

FOTO: Feel Belgrade

Kada odgledamo neku utakmicu iz kvaitetne evropske fudbalske lige, pa onda odemo na tribune nekog našeg stadiona imamo osećaj da gledamo usporeni snimak  odgledanog  meča sa TV ekrana. Ima vise razloga zašto naši fudbaleri u domaćoj ligi deluju drugačije od elitnih evropskih igrača, klubova I liga.Po mišljenju Rajka Vukovića, nekadašnjeg majstora malih fudbalskih terena a sada čoveka koji se bavi psihologijom sporta , neuredan sportski život naših fudbalera je je jedan od ključnih razloga  našeg  usporenog fudbala.

– U vreme kad se vraćalo iz „noćnog“ života, sad se tek izlazi. Mnoge naše fudbalere možete primetiti u ranim jutarnjim satima na splavovima  i drugim  mestima, a za nekih 10-tak časova ih očekuje utakmica. Kako da budu spremni? Ovde je veliki problem što se fudbaleri odriču sna, misleći da će im talenat i redovno dolaženje na trening omogućiti da da postanu dobri fudbaleri. U svetu to drugačije funkcioniše. Kvalitetan san je postao jedan od prioriteta vrhunskih evropskih kubova – započinje izlaganje Rajko Vuković

BBC je istraživao i potvrdio ono što su i sami velikani sporta mnogo puta isticali, a to je da pravovremeni odlazak na spavanje i dovoljna količina sna jesu istinski uslov da vas telo i um na terenu slušaju baš kako biste mogli da poželite.

– Da! Lebronu Džejmsu  je potrebno 10 sati sna kako bi se „regenerisao“ i u narednom danu bio još bolji. Isti slučaj je sa Rodžerom Federerom. Istraživanja su rađena i na drugim sportistima. Na primer ako košarkaška ekipa spava 10 sati dnevno, onda  ima brže reakcije na terenu, pogađa slobodna bacanja sa devet odsto više preciznosti, a trojke za 9,2% preciznije nego do tada.

Jedna burno provedena noć dovodi do narušavanja imuniteta, a tri noći bez dovoljno sna značajno obaraju nivo telesne snage – i svhatite zašto su evropski fudbalski lideri rešili da nešto preduzmu. Naročito kada su shvatili da dovoljna i pravovremena količina noćnog sna najbolje utiče na oporavak od umora.

Na vrhunskom nivou sprega sporta i novaca dovodi do ogromnog broja utakmica, i ukoliko sportista dovoljno ne odmara nastaju problemi.

– Kad je sportista umoran, telo luči veliku količinu Kortizola. Tada telo počinje da „jede“ sopstvene zalihe belančevina, što smanuje mišićnu masu, a time povećava rizik sa isegnućem mišića ili njegovim pucanjem. Umor usporava rad mozga, pa sporije komunicira sa ostalim delovima tela što dovodi do pada kvaliteta i brzine kontrole pokreta.

Naš sagovornik navodi istraivanje BBS na primeru Nika Litlhejsla „trenera za san“ koji je pomogao fudbalerima Manester Junajteda, engleskoj reprezentaciji, premijerligaškim kubovima Sitiju, Arsenalu, Čelsiju, Totenhemu, te madridskom Realu.

– Litlhejsl je prvo pregledao svaku od 81 spavaće sobe sa kojom raspolaže“kraljevski kub“. Onda je naredio nadležnima da obezbede idealnu temperature, osvetljenje, kvalitet vazduha, ležaja. Usledio je razgovor sa fudbalerima i otkrio zašto pojedinci imaju problem sa spavanjem. Tačno je svakom fudbaleru ustanovio kad njegovo telo zahteva san, što oni ne prepoznaju. Po njemu telo ima dva dvočasovna perioda u danu kada mu nivo energije pada,i to toiko da bi mu san prilično značio. Prvi put se desi oko sat posle podneva, a drugi put oko pet posle podneva. Probem je ubrzo rešen.

Za razliku od srpskog fudbala gde se ne rade istraivanja po pitanju sna i odmora u Evropi se uveliko na tome radi i svaki dan se uvode nove metode.

– Evo vam primer iz Premijer lige, što vam mogu potvrditi i naši fudbaleri koji tamo igraju.

U nekim klubovima, svakog jutra, svaki fudbaler uzima u ruku tablet –računar koji je dobio od kluba, otvara apikaciju namenjenu za jedno istraživanje i upisuje ocenu svog sna, za raspoloenje posle buđenja, ocenu za ukočenost mišića i umor. Ukoliko nešto ne valja, u kontinuitetu, klub onda obaveštava igrača da će, naravno uz njegovu saglasnost, uključiti posebne uređaje koji prate funkcionisanje organizma tokom noći. Tako se dolazi, individualno, do najboljih mogućih uslova za kvalitetan san svakog pojedinca, jer se prema svakome pripremaju od jastuka, do zavesa za prozore, od temperature do…  Mada engleski klubovi rade  i neke neverovatne stvari (Junajted je kupio kapsule za spavanje, u koje fudbaleri leti mogu da uskoče između jutarnjeg i popodnevnog treninga kako bi dremnuli; Siti je opremio sobe svojih igrača sa posebnim, zelenim tapetama koje pomažu ulazak u san, a u Liverpulu pokrete igrača medicinsko osoblje neretko prati tokom spavanja uz pomoć posebnih narukvica, a sve kako bi utvrdili šta im to eventualno smeta da bi se probudili orni i spremni za vrhunska dostignuća), kod nas stvari stoje malko drugačije… Kod nas fudbaleri mobilne ili tabet računare koriste za igrice, a pitanje je i u kakvim uslovima spavaju i koliko. Neki naši fudbaleri kad ustanu i krenu na utakmicu, neretko nesvesni (ne svojom krivicom, jer neko mora i da ih uputi u to) ne mogu da shvate koliko radosnog i kvalitetnog života donosi kvalitetan san, a koliko toga lošeg donosi onaj drugi, neredovni i kratki, zapravo – umrtvljujući.

Pre spavanja postoje saveti koji nisu obavezni, ali su prepručljivi.

– Sat i po pre spavanja treba da se isključe mobilni telefoni i televizor, igrači ne smeju jesti i piti ništa što ometa uranjanje u lep san (kofein, tečnosti sa mnogo šećera, masna jela, kojima treba dugo da se svare, pa održavaju (pre)visoku temperaturu tela, a ona – usporava proces ulaska u san.

Vuković taksativno navodi Litlhejlsove,  savete, kojih bi trebalo da se pridržavaju fudbaleri kako bi se odmorili i spremno dočekali napore koji ih očekuju:

– Ljudi spavaju u pet faza, koje se ponavljaju na svakih 90 minuta. Pet ciklusa od po sat i po znači – sedam i po sati sna, što je dovoljno za prosečnu odraslu osobu,

– Pripremite se da za sat i po zaspite tako što ćete isključiti televizore, mobilne telefone i druge uređaje koji emituju baš jaku svetlost,

– Istuširajte se pre spavanja, jer je telu uvek lakše da zaspi ako je prethodno rashlađeno,

– To važi i za temperaturu sobe, za idealan san – idealna temperatura u sobi je od 16 do 18 stepeni,

– Ukoliko volite, popijte čašu toplog mleka pre odlaska u krevet. U njemu impa triptofana, koji pomaže da se u našim telima aktiviraju serotonin i melatonin, kojima san i otpočinje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *