Luka Modrić na sudu zbog utaje poreza

Kapitan hrvatske fudbalske reprezentacije Luka Modrić i njegova supruga Vanja pozvani su 9. januara na sud u predgrađe Madrida gde će ih istražni sudija saslušati nakon što ih je špansko državno tužilaštvo optužilo da su prevarili poresku upravu za 870.728 eura, rekla je osoba sa suda.

Supružnici se moraju pojaviti lično na sudu u mestu Alkobendas, udaljenom 15 kilometara od Madrida. Tu će ih saslušati sudija Gonzalo Salgado jer se kuća i adresa Modrićevih nalaze u urbanističkom naselju koje potpada pod upravu Alkobendasa.

Državno tužilaštvo je 29. decembra optužilo 32-godišnjeg veznog igrača Real Madrida i njegovu suprugu za namerno izbegavanje plaćanja poreza u Španiji. Oni su u Luksemburgu osnovali preduzeće „Ivano S.A.R.L.“ na koju je Modrić prenio pravo na novac kojeg dobija od sponzorskih ugovora uključujući zaradu od proizvođača sportske opreme „Nike“. Direktor preduzeća osnovanog 2012. je Vanja Modrić dok je Luka Modrić njen vlasnik. Firmu su nazvali po sinu.

Španska poreska uprava je otvorila istragu u januaru 2016. nakon što Modrić nije prijavio prihod ostvaren od sponzorskih ugovora 2013. i 2014. godine. Državno tužilaštvo tvrdi da Modrić i njegova supruga, koji žive pored Madrida, sav porez moraju plaćati u Španiji gde hrvatski fudbaler ima ugovor o radu s Real Madridom. Tužitilaštvo navodi kako je jedini cilj osnivanja firme u Luksemburgu, gde su porezi drastično niži, te prenošenje prava na nju bilo izbegavanje plaćanje poreza u Španiji.

Zanimljivo je da će Luku i Vanju ispitati isti onaj sudija koji je ispitivao Marsela Vieiru, 29-godišnjeg levog beka. On je priznao da 2013. nije uplatio poreskoj upravi 490.917 eura te se obvezao uplatiti taj iznos zajedno s kamatama. S druge strane, napadač Kristijano Ronaldo optužen za utaju 14,7 milijuna eura poreza tvrdi da je nevin te se postupak nastavlja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *