ČETIRI SKAKAONICE: Kamil Stoh ispisao istoriju!

Ime Kamila Stoha izgovaraće se ubuduće s velikim poštovanjem! Ušao je u istoriju, postao legenda sporta.

Poljski skakač uspeo je u nečemu što je u istoriji novogodišnje turneje „Četiri skakaonice“ pošlo za rukom samo legendarnom Nemcu Svenu Hanavaldu i postao tek treći skakač koji je u 66. godina dugoj istoriji takmičenja pet puta zaredom pobedio na skakaonicama.

Stoh je posle Obersdorfa, Garmiš-Partenkirhena i Inzbruka, bio neprikosnoven i u Bišofshofenu, mestu u kojem je prošle sezone pobedom završio novogodišnju turneju i gde je promovisan u šampiona „Četiri skakaonice“.

Godinu dana kasnije odranio je titulu, ali i izjednačio dva rekorda.

Samo su Nemci Helmut Reknagel u sezonama 1957/1958. i 1958/1959. i Sven Hanavald 2001/2002. i 2002/2003. uspevali da vežu pet trijumfa na čuvenim zaletištima. A, sada im se pridružio maestralni 30-godišnji Kamil Stoh. Evo i po čemu je aktuelni šampion poseban. Reknagel je kao i Stoh dva puta zaredom bio prvak, ali nije uspeo da veže četiri trijumfa u jednoj sezoni. Hanavald jeste i da odmah pobedi na prvoj seldećoj naredne sezone, ali ne i da odbrani trofej.

Stoh je prošle godine bio najbolji, a ove je dominirao bez greške!

On je tek drugi Poljak koji je pobeđivao na turneji. Prošle sezone uspeo je da se izjednači sa čuvenim Adamom Mališem, skakačem koji je vladao u sezoni 2000/2001.

Drugo mesto na zaletištu „Paul Auserlajtner Šance“ u austrijskom Bišofshofenu osvojio je Norvežanin Anders Fanemel. Stoh je skokovima od 132,5 i 137 metara stigao do pobede, ovojivši ukupno 275,6 bodova.

Fanemel je na kraju imao 272,4 boda, pre svega zahvaljujući fantastičnim skokom u drugoj seriji od 139 metara. Treće mesto pripalo je Nemcu Andreasu Velingeru. Njegovi rezultati od 129 i 139,5 metara bili su dovoljni za 270,5 bodova.

David Kubacki iz Poljske bio je sjajan posle prve serije sa 132 metra, ali je u drugoj podbacio i na kraju zauzeo tek deveto mesto.

U generalnom plasmanu Svetskog kupa iza drugoplasiranog Stoha je Velinger, dok je vodeći Rihard Frajtag iz Nemačke.

FOTO: Print Screen/Twitter

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *