Sledeće srede UEFA organizuje žreb za Ligu nacija: „Orlovi“ ne mogu u Albaniju

Kreće uskoro Liga nacija. Evropska kuća fudbala je još pre četiri godine na predlog FS Norveške osmislila takmičenje koje bi trebalo da bude nova poslastica za navijače 55 evropskih selekcija. Sledeće srede u podne u Lozani će biti održan žreb za Ligu nacija koja će se, u periodu kvalifikacija za sledeće Prvenstvo Evrope, igrati u terminima koji su nekada bili predviđeni za prijateljske mečeve.

UEFA je 55 reprezentacija podelila u četiri lige, pre svega prema svojoj rang-listi, a Srbija se našla u pretposlednjoj C, zajedno sa Mađarskom, Rumunijom, Škotskom Slovenijom (1. šešir), Grčkom, Albanijom, Norveškom (naš, 2. šešir, pa sa njima ne možemo da se sastanemo), Crnom Gorom, Izraelom, Bugarskom, Finskom (3. šešir), Kiprom, Estonijom i Litvanijom (4. šešir).

Fudbalski savez Srbije u sredu će na žrebu u Lozani predstavljati petočlana delegacija. Predvodiće je predsednik Slaviša Kokeza, a sa njim će biti generalni sekretar Jovan Šurbatović, direktor Goran Bunjevčević, budući selektor Mladen Krstajić i portparol Milan Vuković.

Takmičenje počinje 6. septembra 2018. godine, a završnica je u junu 2019. godine. Po dva meča igraće se u septembru, oktobru i novembru, u ranijim terminima prijateljskih mečeva.

Dakle, Ligu nacija čine praktično četiri mini-lige (A, B, C i D). Prve dve lige, A i B, imaće 12 selekcija, odnosno četiri grupe sa po tri selekcije, ligu C čini 15 timova, odnosno jedna grupa sa tri i tri grupe po četiri tima, i ligu D 16 reprezentacija, koje su svrstane u četiri grupe po četiri tima.

U ligi A su: Nemačka, Portugalija, Belgija, Španija, Francuska, Engleska, Švajcarska, Italija, Poljska, Island, Hrvatska, Holandija.

U ligi B: Austrija, Vels, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Republika Irska, BiH, Severna Irska, Danska, Češka, Turska.

U ligi D: Azerbejdžan, Makedonija, Belorusija, Gruzija, Jermenija, Letonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Pobednici četiri grupe iz A lige igraće završni turnir za trofej, a pobednici svake grupe iz ostalih liga plasiraće se u jaču ligu, dok će poslednji ispadati u niži rang takmičenja. To, na primer, znači da će pobednici grupa lige C, u kojoj će igrati Srbija, druge sezone (2020. godine) igrati u ligi B, a najlošiji idu u ligu D.

Završni turnir UEFA Lige nacija biće na programu od 5. do 9. juna 2019. godine. Pobednici grupa koji se kroz kvalifikacije ne plasiraju na EP 2020. godine igraće baraž u martu iste godine, a samo će pobednik ipak zaigrati na završnom turniru najboljih evropskih reprezentacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *