IVANA NA KROVU SVETA! Sutra doček na Banjici i prijem kod predsednika!

Ivana Španović ispisala je istoriju srpske atletike, pošto je skokom od 6,96 metara osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Birmingemu!

Osvajala je srebro i bronzu na šampionatima sveta, a u Engleskoj je došlo vreme za prvo zlato! Jednostavno, morala je najbolja srpska atletičarka da bude krunisna. Od početka takmičenja u skoku u dalj bilo je jasno da je Ivana spremna da se okiti najsjajnijim odličjem, pa je objedinila titule svetskog i evropskog dvoranskog prvaka.

Do zlata je Španovićeva stigla najboljim skokom ove sezone, od 6,96 metara, čime je nadmašila Amerikanku Britni Ris, koja je samo u jednom trenutku preuzela primat.

U prvoj seriji je Ivana zabeležila najbolji skok i zasela je na prvo mesto. Poslednja je izašla na zaletište, i skočila je 6.89 metara. Poletela je Srpkinja na startu, te je iza sebe ostavila Kinešu Burks (6.81), dok je Britni Ris imala 6,76 metara. Pokazala je Ivana da ima jasne ambicije da osvoji najsjajnije odličje.

Nije bilo promena ni u drugoj seriji, pošto nijedna konkurentkinja nije uspela da nadmaši skok naše atletičarke iz prve serije. Imala je Ivana nešto slabiji drugi skok, od 6,74 metra i ostala je na vrhu. Došlo je do promena na drugom mestu, pošto je Nemica Moguenara od 6,85 došla tik iza Ivane Španović.

Najveća konkurentkinja naše šampionke, Britni Ris, nije uspela da je ugrozi na vrhu! Skočila je „samo“ 6,77 metara u trećoj seriji, što joj je bilo dovoljno za četrto mesto. Ivana je prestupila u trećem skoku, no ostala je na vrhu, pošto je rezultat od 6,89 ostao najbolji na Svetskom prvenstvu.

Tako je sa prvog mesta ušla u drugi krug, u kome je učestvovalo najuspešnijih osam atletičarki.

Britni Ris se nije predavala u borbi za najsjajnije odličje, pa je posle skoka od 6,89 metara (identičan kao Ivanin iz prve serije) došla do prvog mesta. Amerikanka je imala bolji drugi skok (6,77 naspram 6,74 naše atletičarke) i to je ono što joj je donelo prednost.

Međutim, to je samo bio motiv za Španovićevu da zabeleži najbolji skok u svetu ove sezone! Imala je rezultat od 6,96 metara i vratila se na vrh! Tako su je samo dva skoka delila od najsjajnijeg odličja!

Risova nije imala adekvatan odgovor u petoj seriji, već je skočila 6,72 metra, pa je Ivana Španović bila samo na skok od titule svetske šampionke u Birmingemu! Naša atletičarka nije želela da skače u petoj seriji, očigledno želeći da sačuva snagu i koncentraciju uoči poslednjeg skoka.

Poslednji skok nije doneo promenu, pa je Ivana Španović nova svetska šampionka!

Novoj svetskoj šampionki u skoku u dalj, u utorak u podne biće priređen svečani doček u Atletskoj dvorani na Banjici.

Za razliku od tradicionalnog mesta uspeha srpskih sportista – balkona Skupštine Beograda, Atletski savez Srbije je zbog hladnog vremena odlučio da doček priredi u zatvorenom. Španovićeva će se, posle dočeka, obratiti predstavnicima medija povodom osvajanja zlatne medalje na dvoranskom Svetskom prvenstvu u Birmingemu.

Ivanu će takođe, na Andrićevom vencu primiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

OVAKO JE SKAKALA IVANA ŠPANOVIĆ:

Prva serija – 6,89 metara

Druga serija – 6,74

Treća serija – prestup

Četvrta serija – 6,96

Peta serija – nije skakala

Šesta serija – nije skakala

SVETSKO PRVENSTVO U ATLETICI, SKOK U DALJ:

1. Ivana Španović 6.96

2. Britni Ris 6,89

3. Sosten Mogenara-Harum 6,85

FOTO: Print Screen/Twitter/European Athletics

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *